Pengumuman

Saya terpaksa update semula blog ini kerana saya dapati masih dikunjungi ramai walau pun dah hampir sebulan saya umumkan blog ini tidak akan diupdate .Saudara/saudari boleh juga ke - mountdweller88.blogspot.com (blog kedua)Sunday, May 8, 2016

Anak dalam polybag nampakkan kekuatan?

Keputusan: Semua kecuali 4 calon AMANAH hilang deposit

 | May 7, 2016
Suatu kejayaan untuk parti yang baru sahaja mencecah usia tujuh bulan sekiranya berjaya memperolehi semula wang deposit.
amanah
PETALING JAYA: AMANAH beranggapan adalah perkara biasa untuk calon kehilangan wang deposit pada pilihan raya, khasnya pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Sarawak kali ke-11.
Setiausaha Agung AMANAH, Mohd Anuar Tahir berkata, ia adalah satu kejayaan, jika ada di kalangan calon parti yang baru berusia tujuh bulan itu memperoleh semula wang deposit mereka.
“Hilang deposit di Sarawak ini adalah perkara biasa bagi calon-calon. Mana-mana kawasan yang kita perolehi deposit itu sudah kita anggap sebagai suatu kemenangan,” katanya ketika dihubungi FMT hari ini.
Anuar turut menjelaskan, pengalaman pertama parti itu bertanding pada PRN kali ini merupakan pengalaman berharga untuk AMANAH memperkenalkan parti dan logonya kepada rakyat Sarawak.
“Ia memberikan pengalaman yang cukup berharga dan sebagai parti baru untuk diperkenalkan kepada orang ramai bukanlah suatu perkara mudah.
“Jadi, tujuan kita menyertai PRN Sarawak adalah untuk memperkenalkan parti dan logo yang berusia tujuh bulan ini kepada rakyat Sarawak,” jelasnya.
Ujarnya lagi, tidak dapat dinafikan suasana politik di Sarawak berbeza dengan Semenanjung Malaysia, kerana rata-rata rakyat di negeri itu tidak memahami secara mendalam isu yang dibincangkan di Semenanjung, iaitu 1MDB dan juga isu Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST).
Tambahnya, sekatan terhadap pemimpin-pemimpin pembangkang ke Sarawak juga memperlihatkan demokrasi yang tidak subur di Bumi Kenyalang.
“Suasana di Sarawak ini memang kita sangat kecewa kerana demokrasi yang sangat terhakis, pilihan raya di Afrika mungkin lebih maju lagi.
“Kita sangat terasa dalam pilihan raya yang kita sertai ini. Kalau BN tidak menang dalam PRN kali ini maknanya dunia boleh kiamat kerana cara mereka berkempen iaitu menggunakan televisyen, radio dan lain-lain,” ujarnya lagi.
Semua kecuali 4 daripada 13 calon yang diturunkan AMANAH pada PRN Sarawak kali ini kecundang dan gagal mendapatkan kembali deposit mereka sebanyak RM5,000.
Empat calon yang terselamat dari kehilangan deposit itu adalah Mohamad Fadillah Sabali (Semop), Rapelson Richard Hamit (Gedong), Nurzaiti Hamdan (Balingian) dan Jini Sahini (Kabong).
Calon-calon pilihan raya akan kehilangan wang deposit, jika mereka gagal memperolehi 1/8 daripada jumlah undi yang diperolehi semua calon bertanding di sesebuah kerusi itu

# Anak dalam polybag dah tunjukkan kekuatan berbanding dengan pokok tua berumur lebih 60 tahun?
Nampaknya tidak akan layu dan mati dalam polybag sebelum ditanam!

2 comments:

  1. Teruskan perjuangan di P Kuala Kangsar dan P Sg Besar. Biar mengesot, biar merakak , biar bertatih dahulu...pastikan PH bertanding di lubuk BN. Jangan diharap blok ketiga...menang nanti nak jadi penasihat jer.

    ReplyDelete
  2. Face the reality la..hilang deposit satu kejayaan..

    ReplyDelete

Cakaplah apa saja yang benar asalkan tidak menghina sesiapa