Pengumuman

Saya terpaksa update semula blog ini kerana saya dapati masih dikunjungi ramai walau pun dah hampir sebulan saya umumkan blog ini tidak akan diupdate .Saudara/saudari boleh juga ke - mountdweller88.blogspot.com (blog kedua)Thursday, October 27, 2016

Bila kita tahu hormat orang lain, barulah orang akan hormati kita......bukankah begitu hukum adat?

Kerajaan pertimbang kemuka usul tindakan MP Segambut tidak hormat speaker Dewan Rakyat
Oktober 27, 2016 07:24 MYT
Kerajaan pertimbang kemuka usul tindakan MP Segambut tidak hormat speaker Dewan Rakyat
Datuk Seri Azalina Othman Said berkata anggota Dewan Rakyat perlu menghormati kedudukan Speaker dan Parlimen. - Gambar fail
KUALA LUMPUR: Kerajaan sedang mempertimbangkan membawa satu usul dalam tempoh terdekat berhubung tindakan Anggota Parlimen (MP) Segambut Lim Lip Eng yang tidak menghormati Yang Dipertua Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Azalina Othman Said berkata meskipun boleh berbeza pendapat dan pandangan, anggota Dewan Rakyat perlu menghormati kedudukan Speaker dan Parlimen.

"Lebih memalukan apabila Yang Berhormat Segambut yang berkelulusan undang-undang gagal memahami Perlembagaan dan Peraturan Mesyuarat apabila mempersoalkan pelantikan seorang Speaker.

"Majlis Mesyuarat Dewan Rakyat yang telah memilih Pandikar sebagai Yang Dipertua Dewan Rakyat berdasarkan Perkara 57 Fasal 1 Perlembagaan Persekutuan," katanya dalam kenyataan pada Rabu. 

Pada Selasa, Lim mendakwa Pandikar mengarahkan beliau keluar daripada Kamar Khas yang bersidang, sebelum sempat membahaskan ucapannya mengenai belanjawan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur.

Lim mendakwa Pandikar memberi 'syarahan' mengenai isu subjudis saman Jabatan Keadilan Amerika Syarikat, sebelum mereka saling menjerkah antara satu sama lain dan Lim diarah keluar daripada sidang itu

Azalina berkata tindakan Lim itu tidak profesional dan beremosi, sekali gus merugikan rakyat Segambut yang memilih beliau sebagai anggota Parlimen kawasan berkenaan.

"Selama tiga penggal menjadi Anggota Parlimen, ini kali pertama saya menyaksikan seorang anggota Parlimen berkelakuan seperti itu, dan tidak menggambarkan peribadi seorang anggota Parlimen yang matang," katanya. 

Beliau berkata penghinaan terhadap Speaker yang menjalankan tugas sebagai pengerusi dewan bermaksud penghinaan kepada Dewan Rakyat, yang sekali gus mencemarkan nama baik dan prestij dewan yang mulia. 
Azalina berkata beliau amat terkejut dengan tindakan dan perlakuan Lim terhadap Pandikar pada sesi Kamar Khas pada Selasa. 

"Sikap pembangkang yang mementingkan diri semakin terserlah apabila sering kali bertindak membelakangkan Peraturan Mesyuarat Dewan yang telah ditetapkan," katanya. - BERNAMA

* aku banyak tengok video perbahasan di Dewan Rakyat. Kebanyakannya Speaker saja mau dihormati tapi lagak Speaker sebaliknya. Betul Speaker punya hak mutlak dan tugasnya berat, tetapi di mana adat dan budibicara di latakkan?

Cer korang cari video tu.......di sini dan di sini

No comments:

Post a Comment

Cakaplah apa saja yang benar asalkan tidak menghina sesiapa