Pengumuman

Saya terpaksa update semula blog ini kerana saya dapati masih dikunjungi ramai walau pun dah hampir sebulan saya umumkan blog ini tidak akan diupdate .Saudara/saudari boleh juga ke - mountdweller88.blogspot.com (blog kedua)Saturday, October 1, 2016

Ape ke baghal daa: Berapa jenis Perlembagaan yang kita ada?

Nazri kata Agong tiada kuasa pecat PM

  | September 29, 2016
Najib Razak tidak boleh dipecat selagi mendapat sokongan majoriti ahli Parlimen, jelas bekas menteri undang-undang
PETALING JAYA: Bekas menteri undang-undang Datuk Seri Nazri Aziz menyangkal dakwaan Yang di-Pertuan Agong diberi kuasa oleh Perlembagaan Persekutuan untuk memecat perdana menteri.
Menjawab tafsiran Perlembagaan peguam Haniff Khatri Abdulla, Nazri memberitahu FMT yang Agong hanya boleh memecat perdana menteri yang kehilangan sokongan majoriti ahli Parlimen.
“Perlembagaan menyatakan Agong melantik seorang perdana menteri berdasarkan sokongan yang diterima di Parlimen.
“Selagi beliau ada sokongan majoriti ahli Parlimen, beliau tidak boleh dipecat.
“Agong tidak ada kuasa untuk memecat perdana menteri begitu sahaja. Sekali lagi, proses perlu dimulakan di Parlimen.”
Haniff, yang merupakan peguam kepada bekas perdana menteri Dr Mahathir Mohamad, malam tadi berkata Perlembagaan menyatakan “kuasa untuk melantik termasuk kuasa untuk pecat”.
Menyokong hujahnya, Haniff berkata Perkara 29 Jadual 11 Perlembagaan menyebut “undang-undang bertulis menyatakan bagi individu atau pihak yang diberi kuasa membuat pelantikan ke mana-mana pejabat, kuasa yang sama hendaklah ditafsirkan sebagai termasuk kuasa untuk membuang kerja atau menggantung individu yang dilantik dan melantik orang lain buat sementara bagi menggantikan individu yang digantung sedemikian”.
Oleh itu, jika Yang di-Pertuan Agong percaya dakwaan pembangkang yang mengatakan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak melakukan kesalahan jenayah, maka baginda boleh memecat perdana menteri dan melantik orang lain untuk mengambil alih jawatan itu, jelas Haniff.
Nazri membetulkan tafsiran itu, dengan menjelaskan Agong hanya boleh menggantung atau memecat Najib hanya jika undi tidak percaya terhadapnya berjaya dilakukan.
“Bagaimanapun, ahli Parlimen perlu mencadangkan nama (pengganti) kepada Agong, bukan Agong yang melantik mana-mana individu yang baginda mahu.
“Beliau (Haniff) perlu faham ini merupakan demokrasi berparlimen.
“Untuk memecat seorang perdana menteri, beliau perlu ditumpaskan melalui undi tidak percaya.
“Parlimen yang perlu memulakan tindakan terhadap Najib. Jika tidak, tidak ada cara untuk Agong memecat perdana menteri.”
Dr Mahathir pada 15 September menghadap Yang di-Pertuan Agong dan dilaporkan menyerah dokumen Deklarasi Rakyat, yang didakwa mengandungi 1.4 juta tandatangan, yang antara lain menyeru penyingkiran Najib.
Pejabat Perdana Menteri kemudian mengeluarkan kenyataan akhbar yang berkata Yang di-Pertuan memaklumkan Najib akan pertemuan itu.
Kenyataan itu juga berkata Yang di-Pertuan Agong memberitahu Dr Mahathir tidak ada apa yang boleh dilakukan kerana deklarasi itu “tidak mengikut Perlembagaan”.

Dan ini pula kata Peguam: 

Peguam: Agong ada kuasa singkir PM
WARTAWAN SINAR HARIAN30 SEPTEMBER 2016

SHAH ALAM - Peruntukan dalam Perlembagaan Persekutuan menyatakan kuasa kepada Yang di-Pertuan Agong untuk menyingkir perdana menteri.

Peguam, Haniff Katri Abdulla berkata, peruntukan itu sekali gus menafikan dakwaan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak yang mengatakan perkara itu sebaliknya.

“Perlembagaan Persekutuan dengan dengan jelas menyatakan ‘kuasa melantik termasuk kuasa untuk menolak’. Bila ada yang mempersoalkan perkara ini, jawapannya ada tertulis di dalam Perlembagaan.

“Menerusi Perkara 30 (2) (a) menyatakan dalam melantik perdana menteri, Agong boleh bertindak menurut budi bicara. Tetapi dalam soal ini ia tidak menyentuh kuasa memecat perdana menteri,” katanya dalam forum Kesetiaan kepada Raja, Keluhuran Perlembagaan, kelmarin.

Baru-baru ini, Najib dalam satu kenyataan berkata, Yang di-Pertuang Agong, Tuanku Abdul Halim Mu’adzam Shah telah menjelaskan kepada bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad bahawa Deklarasi Rakyat yang dibuat tidak mengikut Perlembagaan Persekutuan.

Selain itu, baginda juga bertitah bahawa baginda tidak boleh mencampuri usaha yang dilakukan Bersatu kerana sebarang tindakan seharusnya dibuat menerusi Parlimen atau pilihan raya.

Dalam pada itu, Haniff turut menegaskan pihak-pihak tertentu tidak seharusnya mempolitikkan perlembagaan atau undang-undang negara.

“Tindakan seperti ini hanya akan menghilangkan kedaulatan Perlembagaan dan undang-undang negara,” jelasnya.

Sementara itu, bekas pensyarah undang-undang Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Dr Aziz Bari berkata, Najib bukanlah individu yang tepat untuk mewakili pihak Yang di-Pertuan Agong mengenai pendirian baginda terhadap Deklarasi Rakyat.

“Di kebanyakan negara yang mengamalkan raja berperlembagaan akan ada saluran lebih tepat untuk bercakap bagi pihak istana dan bukannya menerusi perdana menteri.

“Apatah lagi dalam situasi ini yang melibatkan kedudukan perdana menteri itu sendiri. Jadi beliau (Najib) bukan individu yang tepat untuk berbuat demikian,” jelasnya.

1 comment:

Cakaplah apa saja yang benar asalkan tidak menghina sesiapa