Pengumuman

Saya terpaksa update semula blog ini kerana saya dapati masih dikunjungi ramai walau pun dah hampir sebulan saya umumkan blog ini tidak akan diupdate .Saudara/saudari boleh juga ke - mountdweller88.blogspot.com (blog kedua)Monday, October 17, 2016

Syria: Tindakan luar biasa dari Menteri luar Negara bukan Islam, Malaysia bagaimana?

Menteri Britain bersuara lantang isu Syria, menteri kita bagaimana?
12 Oktober 2016 | RAJA BAHRIN SHAH

Di saat rakyat Syria, di Aleppo khususnya, di bom bertubi - tubi tanpa henti, Negara Islam lain tidak bersuara sekuat yang sepatutnya.

Di Malaysia pihak dan penyokong kerajaan lebih menumpu perhatian mengguna media perdana menyerang program konvoi Bersih 5 dan pembangkang yang ingin memperbaiki situasi Negara.

Di manakah letaknya keperihatinan mereka yang berkuasa di Malaysia ?

Di Britain, Menteri Luar Boris Johnson membuat gesaan luar biasa untuk orang ramai berdemonstrasi di luar kedutaan Russia di atas kekejaman jet pejuang Russia mengebom Aleppo.

Ini amat luar biasa datangnya dari Menteri luar Negara bukan Islam.

Menteri - menteri kita sepatutnya menggunakan kedudukan mereka bagi tujuan menimbulkan lagi banyak kesedaran dan protes.

Tidak semestinya hanya bila rakyat Malaysia menjadi mangsa baru hendak buka suara yang besar untuk politik tempatan sahaja.

Bukankah kita orang Islam semuanya bersaudara tidak kira di mana?

Gunakanlah pangkat dan kedudukan kamu untuk membela mereka yang tertindas dan dizalimi.

Pengaruh dan kuasa adalah untuk membela yang lemah dan bukan untuk kepentingan politik yang sempit bagi diri sendiri.

Itulah amanah yang amat besar di pikul oleh mereka yang diletak di atas dengan kuasa pemerintah dalam tangan mereka.

Raja Bahrin Shah adalah Pengerusi Biro Antarabangsa Amanah.

1 comment:

  1. konflik di syria bukan di antara rakyat dan kerajaan...konflik di syria adalah di antara rakyat bersama-sama kerajaan menentang tentera upahan warga asing yg di latih di beri senjata dan duit oleh US,UK,israel,saudi,qatar dn turki....penduduk syria yg tinggal di kawasan di kuasai oleh boneka tidak di benarkan meninggalkan kawasan itu....adakah kite telah lupa tentang libya,iraq dan afganistan...dalangnya adalah orang yg sama...sila selidik dengan teliti terutamanya WHITE HELMET..mereka bukan seperti yg kita dipaksa percaya

    ReplyDelete

Cakaplah apa saja yang benar asalkan tidak menghina sesiapa